fbpx

Project Details

0
Square Feet

Single Family Residence

Lincoln Park,
Chicago, IL

0
hours

Services: Design and construction

Our clients did not hesitate when it came to upgrading their backyard rooftops, elevating them from developer grade to luxury grade.

The vision was to create an outdoor oasis that would serve their family daily and would also guarantee comfort and ease when entertaining friends and family. With a wish list that included many desires, the primary goals of this project were to modernize the landscape to match the family’s interior décor style; increase privacy from neighboring homes; maximize functionality; and feature greenery throughout. We knew that all of the materials we used would need to add interest, and that they would need to relate and scale well with each other and within the space.

An existing masonry fireplace, originally built off-center on the lower-level rooftop, was rebuilt and transformed by new porcelain cladding and a gas-powered flame. The overhead aluminum structure provides additional lighting for the dining space below and connects the upper and lower areas. Screening made of Knotwood was a huge part of this project – literally. Additionally, a Kalamazoo kitchen and grill were installed, providing our clients with the opportunity to have the best gourmet experience possible when cooking al fresco.

Throughout the upper and lower areas, new glass railings keep the internal space feeling open. Additionally, seasonal plantings were juxtaposed against the bonus view of a neighbor’s tree. 

The existing metal stairs were re-clad with bluestone and made safer with new lighting. This required resetting of all the bluestone on the lower level, ensuring that grades were consistent and eliminating any tripping hazards.

The existing metal stairs were re-clad with bluestone and made safer with new lighting. This required resetting of all the bluestone on the lower level, ensuring that grades were consistent and eliminating any tripping hazards.

On the upper-level rooftop, a StruXure pergola covers the majority of the space. A focus wall was created to define an intimate seating area, and porcelain panels and Knotwood baffles were utilized to hold the TV. Mounted heaters and a fan within the pergola extend the usability of the space, into the earlier part of spring and later into the fall. A lovely fire feature, angled green roof trays, and Aspen trees all add warmth and life to the background. To further refine internal views, the existing parapet was clad with Hardie board, and a lighter porcelain tile was chosen for the pedestal paving system to contrast nicely with the bluestone stairs.

When considering an outdoor space that is used in all seasons and at all times of day, lighting is key. For this reason, it made sense that all of the lighting be controlled through one panel in the house.

This award-winning project took developer grade to luxury grade, hands down!